NAPOVED ZA SLOVENIJO

Popoldne bo večinoma delno jasno, občasno ponekod tudi zmerno do pretežno oblačno. Zvečer se bo od zahoda pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem do 10 °C.

Ponoči bodo predvsem v južni in zahodni Sloveniji občasne padavine, meja sneženja bo na okoli 700 m nadmorske višine. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 1, v alpskih dolinah do -7, ob morju okoli 6 °C.

Jutri bo delno jasno, ponekod bo pihal okrepljen severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem do 12 °C.


OBETI

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme. V torek bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, v zahodni in osrednji Sloveniji pa pretežno jasno.


VREMENSKA SLIKA

Nad severno polovico Evrope je obsežno ciklonsko območje, nad zahodnim Sredozemljem pa se krepi območje visokega zračnega tlaka. S severozahodnikom v višinah k nam priteka razmeroma hladen in dokaj suh zrak.


NAPOVED ZA SOSEDNJE POKRAJINE

Danes se bo povsod razjasnilo. Ponekod v krajih zahodno od nas bodo občasne krajevne padavine. Popoldne se bo od zahoda postopno oblačilo.

Jutri zjutraj bo ponekod v krajih jugovzhodno od nas deževalo, drugod bo delno jasno. Popoldne bo v Alpah oblačno s sneženjem, drugod bo pretežno jasno, pihal bo okrepljen severni veter.

Vir: Državna meteorološka služba RS (meteo.si - ARSO) 2018-01-20 11:02

Ljudska modrost za danes

Če bo prosinca mokrilo, bo pole in grozdje slabo rodilo.


Pregovori za naslednjih 10 dni

Če gredo na Neže dan žene na Kum bose, bodo kopice žita goste.

Na dan Neže se kuram rit odveže.

Če Vincenca sonce peče, po grlu vince gladko teče, tako dobro vince dozori, da motne dela ti oči.

Če se na Vincenca sonce le toliko pokaže, da bi mogel konja osedlati, dobra napoved za vino ne laže.

Če Vincenc ima sončno vreme, dobro je za žito in vinske gore.

Kakor okrog Vincenca bo, tako čez leto ostalo bo.

Več vremenskih pregovorov ►BIOVREME

V soboto bo večji del dneva vremenski vpliv ugoden. Zvečer in v noči na nedeljo se bo obremenitev okrepila in občutljivi ljudje bodo imeli značilne vremensko pogojene težave. Spanje v noči na nedeljo bo moteno.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva doseže 1,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Cvetenje leske se širi, kar pogojuje večjo obremenjenost zraka s cvetnim prahom in stalno prisotnost alergenov. V prihodnjih dneh bo obremenitev dosegala vrednosti, ki bodo lahko vplivale na zdravje preobčutljivih posameznikov. V SV Sloveniji bo lahko težave povzročala tudi jelša, drugod bo obremenitev prenizka.V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom leske in cipresovk nizka. Padavine bodo onemogočile sproščanje cvetnega prahu in izprale cvetni prah iz zraka.

Vir: Državna meteorološka služba RS (meteo.si - ARSO) 2018-01-20 11:02

danes

Vreme Slovenija
-1
6

jutri

Vreme Slovenija
-1
8

pojutrišnjem

Vreme Slovenija
-3
4

torek

Vreme Slovenija
-2
8

sreda

Vreme Slovenija
-2
10

Kupujmo Ceneje