Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V notranjosti se bodo pojavljale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo nadaljevale v večer. Ponekod bo pihal veter severne smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, na Primorskem do 23 °C.

Danes goduje Gregor. Luna je osvetljena 8% (3. dan luninega cikla)

Jutri bo sprva precej jasno, čez dan pa bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo v notranjosti krajevne plohe in posamezne nevihte. Pihal bo občasno okrepljen severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 12, najvišje dnevne od 16 do 20, na Primorskem do 23 °C.
V sredo bo povečini sončno, veter bo nekoliko oslabel. V četrtek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe.vreme

Bela Krajina

22°C, delno oblačno, plohe

vreme

Dolenjska

22°C, delno oblačno, plohe, možni sunki vetra do 40 km/h

vreme

Gorenjska

20°C, delno oblačno, plohe

vreme

Goriška

23°C, pretežno jasno, plohe

vreme

Kočevska

21°C, delno oblačno, plohe, možni sunki vetra do 40 km/h

vreme

Koroška

20°C, pretežno oblačno
Možni sunki vetra do 70 km/h

vreme

Notranjska

19°C, delno oblačno, plohe

vreme

Obala in Kras

23°C, pretežno jasno

vreme

Osrednja Slovenija

21°C, delno oblačno, plohe, možni sunki vetra do 40 km/h

vreme

Pomurje

20°C, pretežno oblačno, plohe, možni sunki vetra do 50 km/h

vreme

Posavje

21°C, delno oblačno, plohe

vreme

Posočje

21°C, delno oblačno, plohe, možni sunki vetra do 40 km/h

vreme

Savinjska

21°C, pretežno oblačno, možni sunki vetra do 40 km/h

vreme

Štajerska

20°C, delno oblačno, plohe, možni sunki vetra do 50 km/h

vreme

Zgornjesavska

18°C, delno oblačno, možni sunki vetra do 40 km/h

Vremenska slika

Nad zahodno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi severnih smeri razmeroma hladen zrak.

Satelitska slika

Napoved za soseščino

Prevladovalo bo deloma sončno vreme, popoldne bodo nastale krajevne plohe in posamezne nevihte. Ob severnem Jadranu bodo malo verjetne.


Napoved za gorski svet

Danes bo spremenljivo oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Več oblačnosti bo v vzhodnih gorstvih. Predvsem popoldne in zvečer se bodo pojavljale krajevne plohe, vmes je možna tudi kakšna nevihta. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 9, na 2500 m pa okoli 0 °C. (ponedeljek, 25.5.2020 ob 8h)

Vreme hribi


Vreme ob severnem Jadranu

bo pretežno jasno. Nad celino bodo rasli kopasti oblaki, možna bo kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 22 °C. Zjutraj bo pihal burin, sredi dneva in popoldne maestral. Morje bo mirno (1). Vidljivost bo nad 10 km.

Slovenska obala


Vremenski vplivi, UV index in cvetni prah

V torek bodo vremensko občutljivi ljudje imeli manjše vremensko pogojene težave. V sredo bo vpliv vremena na počutje ugoden in spodbuden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost 7, v gorah pa 8.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V prihodnjih dneh bodo razmere ugodne za sproščanje in širjenje cvetnega prahu. Prevladoval bo cvetni prah trav, obremenitve bodo visoke. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica.

V zraku bo cvetni prah malega jesena in nealergenega bora, sezona gabra, hrasta in bukve se izteka. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, cipresovk in kaline.

V Primorju bo zrak obremenjeval cvetni prah trav, v manjši meri trpotec in hrast. Prisoten bo cvetni prah malega jesena in oljke, pojavlja se krišina. (Opomba: Meritve v Primorju trenutno ne potekajo, informacija je podana na podlagi koledarja pojavljanja cvetnega prahu za to območje.)

Dobro je vedeti:

- Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.

- V bližini travnikov so lahko obremenitve s cvetnim prahom trav visoke že zelo zgodaj zjutraj, v naseljih obremenitev naraste zgodaj dopoldne.

- Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.

- Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti kalina, lipa, lovorikovec, sadno drevje, španski bezeg, glicinija…).

- V Primorju po parkih cveti črnika (Quercus ilex), vednozelena mediteranska vrsta hrasta.

- Za žive meje na vrtovih pogosto uporabljamo kalino (liguster), grm je soroden oljki in lahko nastopijo navzkrižne reakcije.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.Najbolj priljubljene napovedi

Vreme Ajdovščina
Vremenska napoved Koper
Vreme Velika planina
Vremenska napoved Portorož
Vreme Dobrovo v Brdih
Vremenska napoved Kanin
Vreme Ilirska Bistrica
Vremenska napoved Celje
Vremenska napoved Ribnica
Vremenska napoved Strunjan